Draaman perusteet II

Kaksi viikonloppua la-su 18.-26.11.2017
Kello 10.30-15.00
Hinta: 130 / 90 euroa*
Paikka: Kriittinen korkeakoulu (Albertinkatu 27)

Kurssi alkaa itsetuntemuksen syventämisellä, joka tapahtuu tarkastelemalla eri kulttuurien käsityksiä ihmisestä. Mitkä ovat elämän dualismin/ polariteettien lainalaisuudet, mistä yksilön käsite muodostuu? Miten arkkityyppinen psykologia ilmenee hahmoissa ja etenkin päähenkilössä (myyttisen historian minäkäsityksiä: mm. Jung, Campbell, Eliade, Vogler, Robert L Moore)? Mitä asioita pitää ottaa huomioon aloittaessa käsikirjoitusta; miten aloitus, ihmiskäsitys, tyyli- ja genreseikat vaikuttavat draaman sisältöön?

Tarkastelemme päähenkilön merkitystä eri maailmankäsitysten pohjia yhdistelevässä teoreettisessa opetusrungossa. Kurssi sisältää draaman normaaleja perusteorioita, mutta opettelemme myös rakentamaan ja tarkastelemaan moniulotteista päähenkilöä laajemman perspektiivin kautta ja sitä, miten päähenkilön luonne, piilevät ominaisuudet, kosmologia yms. ohjaavat rakennettavan draaman kulkua.

Kurssi on jatkoa Draaman perusteet I -kurssille, mutta se toimii myös itsenäisenä kokonaisuutena. I-kurssin käyminen ei siis ole edellytys osallistumiselle. Kurssi sopii kaikille dramaattista ilmaisua harjoittaville tai draaman alueelle pyrkiville (elokuva, teatteri, kirjallisuus, interaktiivisten hahmojen luonti jne.). Kurssi on kestoltaan 20 oppitunnin mittainen tiivistelmä huomiota, teoriaa ja lainalaisuuksia, jotka kiteytyvät päähenkilön hahmon ja sen ulottuvuuksien ympärille.

Ilmoittautuminen viimeistään ke 8.11.2017 Kriittisen korkeakoulun toimistolle (info@kriittinenkorkeakoulu.fi, 040 552 5959). Ilmoittautumisen voi perua maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Jos peruutus tulee myöhemmin, peritään puolet kurssimaksusta. Jos kurssille jättää tulematta eikä sitä ole peruuttanut, peritään maksu kokonaan.

* Alennettu hinta opiskelijoille, eläkeläisille ja työttömille. Ilmoitathan mahdollisen alennusperusteen ilmoittautumisen yhteydessä!

Järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.
RGB -web versio keskikokoinen

petri hakkarainen

Petri Hakkarainen, elokuvaohjaaja

Petri Hakkarainen (aka Pete Europa) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja (TaM) ja käsikirjoittaja sekä Indie-yhtyeen laulaja/lauluntekijä. Hän on perehtynyt laajasti mytologiaan, yhteiskunnan ja ihmisen psyykkisiin sekä historiallisiin juuriin ja henkisyyteen.

Hakkarainen aloitti taiteellisen uransa tanssilla ja harjoitteli mm. jazz- ja modernia tanssia New Yorkissa. Palattuaan Suomeen hän siirtyi opiskelemaan Helsingin Yliopistoon teatteritiedettä ja kirjallisuutta. Samalla tanssiopinnot vähitellen hiipuivat ja 1980-luvun alun post punk -elämä ja kulttuuri veivät mukanaan. Hän oli mukana aloittamassa Suomen uutta Indie-klubikulttuuria ja lauloi Underground-yhtye Pinupsissa ja toimi DJ:nä. Kyllästyttyään akateemisen maailman kankeuteen hän siirtyi Taideteolliseen korkeakouluun elokuvaohjauksen linjalle.

Vuonna 1988 hän aloitti henkisen joogan tien ja teki useita matkoja Intiaan. Kiinnostus mytologiaan ja yhteiskunnan ilmiöiden psyykkisiin ja vanhempiin juuriin johti hänet myös Amerikan alkuperäisasukkaiden luokse. Matkojen seurauksena syntyi suuren dokumentin aihe, jonka osista hän toteutti kolme Amerikan alkuperäisasukkaiden henkilökuvadokumenttia: Viisauden lähteillä (1997 YLE 1). Hakkarainen on suomentanut myös Atsteekkien kansan henkisen johtajan Tlakaelin teoksen: Nahui Mitl – Neljän Nuolen Tie. Hän on osallistunut Amerikan alkuperäisväestön seremoniohin ja pitänyt itse satoja joogaan liittyviä seremonioita.

Lisätutkimukset mytologian alueella johtivat William Blake-kauteen, jonka aikana Hakkarainen käänsi Milton – ”Valaistuneen kirjan” sekä Blaken arkkityyppien ja käsitteiden selitykset ja kokosi ne kirjaksi.

Elokuvaohjaaja/ käsikirjoittajana hän on työskennellyt sekä kaupallisella- että taidepuolella. Elokuva-alan saralla hän on tehnyt yhteistyötä mm. Jari Halosen kanssa toteuttaen projektit: Halosen Harharetket ( Yle Teema-sarja, yhteiskunnalliset dokumentit) ja Väinämöisen Uusi Laulu -televisiosarja (YLE TV 1), jonka alkuperäiskäsikirjoituksen hän kirjoitti. Komedian alueella hän ohjasi ja käsikirjoitti Jussi Parviasen Kulta-Jukkaa sekä Jukka Puotila show:ta.

Vuonna 2010 hän ohjasi ja käsikirjoitti Pete Europan nimellä kultti-art-house-dokumentin ”Timanttikoirien Vuosi 1984”. Hän on myös saanut lukuisia apuahoja mm. Helsingin Kaupungin taideapurahan.

Draaman ja käsikirjoittamisen opetuksessa Petri Hakkarainen pyrkii luomaan tilan, jossa yksilö tulee tietoiseksi itsestään, omista mahdollisuuksistaan ja rajoituksistaan. Tämän Itseä lähtökohtana käyttävän tarkastelutavan avulla voidaan löytää uusia kerroksia, inspiraatiota sekä opitaan kyseenalaistamaan omat lähtökohdat draaman tai luovan tekstin kirjoitusprosessissa. Opetuskokonaisuudessa käsitellään draaman lainalaisuuksia ja eri teorioita, mutta pääasiallinen idea on oman aihepiirin syventämisessä sekä vapauttamisessa ja näkemyksen saamisessa sujuvaan muotoon.