Elokuvakäsikirjoituksen tekeminen

10 arki-illasta ja yhdestä viikonlopusta koostuva kurssi

18.11.-15.12.2019

Elokuvakäsikirjoituksen tekeminen -kurssi on uudistunut. Uutena osuutena kurssin loppupuolella on viikon tauko, jonka aikana osallistujat syventävät ja jatkavat oman käsikirjoituksensa tekoa. Käsikirjoitukset (tai kohtaukset, juonet tms.) käydään yhdessä läpi kahdeksan tunnin erillisjaksossa viikonloppuna 14.-15.12. Kurssin ohjelmaan kuuluu uudessa muodossaan osa Draaman perusteet I ja II –kurssien sisällöistä, siis draaman yleisistä lainalaisuuksista ja päähenkilön rakentamisesta.

Kurssi tuo ymmärryksen siitä, mitä koko draama itse asiassa on, miten se on kehittynyt moderniksi ilmaisuksi, ja mitä asioita meidän tulee ottaa huomioon luodaksemme syvempää ja mielenkiintoisempaa tarinaa.

Kurssin sisältöön kuuluvat mm.

Kurssi pohjautuu syventävään itsetuntemukseen, arkkityyppien merkitykseen sekä eri maailmankäsitysten pohjia yhdistelevään teoreettiseen opetusrunkoon.

Kurssilla kehitellään kunkin oman idean tai siemenen pohjalta draamallista tarinaa, joka tehdään formaattiin. Kurssi sopii harrastelijakirjoittajille, alalle pyrkiville, sekä ammattilaisille ja kaikille niille, joita kiinnostaa elokuvan draamamuodon kautta tarinan lähestyminen (esim. eri multimedia-alan toimijat ja pelien kehittäjät). Kurssi sopii myös yleissivistykseksi aiheesta kiinnostuneelle.

Kurssille ilmoittautuva lataa itselleen verkosta ilmaisen Celtx-ohjelman tai vastaavan ilmaisen käsikirjoitusohjelman, johon rakennetaan omaa tarinaa. Kurssille ilmoittaudutaan ajoissa ja kurssin ohjaaja antaa ennakkoon tehtäviä, joita sitten lähdetään viemään eteenpäin kurssin aikana (kunkin oman tarinan pohjalta). Kurssi koostuu vuoropäivinä teoriasta sekä kirjoituspäivistä. Kurssilla on olennaista se, että mukaan tulijoilla on jokin idea, päähenkilö tai tarina siemenmuodossa. Sitä voidaan kurssilla syventää ja viedään eteenpäin.

Kurssin vetäjänä toimii elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja laulaja-lauluntekijä Petri Hakkarainen, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Pete Europa. Lue tarkempi esittely sivun alaosasta.

Kurssin aikataulu (yht. 48 oppituntia):

ma-to 18.-21.11. klo 17.00-20.15
ma-to 25.-28.11. klo 17.00-20.15
ma-ti 2.-3.12. klo 17.00-20.15
la-su 14.-15.12. klo 11.00-15.00

Paikka: Kulttuurikeskus Sähinä (Heikkiläntie 10, Helsinki)

Hinta: 310/260 euroa (alennettu hinta opiskelijoille, eläkeläisille ja työttömille. Ilmoitathan mahdollisen alennusperusteen ilmoittautumisen yhteydessä!)

Ilmoittautuminen viimeistään 4.11.2019 Kriittiselle korkeakoululle: info@kriittinenkorkeakoulu.fi, 040 552 5959. Ilmoittautumisen voi perua veloituksetta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti.

Yhteistyössä Opintokeskus Sivis.

bty

Petri Hakkarainen, elokuvaohjaaja

Petri Hakkarainen (aka Pete Europa) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja (TaM) ja käsikirjoittaja sekä Indie-yhtyeen laulaja/lauluntekijä. Hän on perehtynyt laajasti mytologiaan, yhteiskunnan ja ihmisen psyykkisiin sekä historiallisiin juuriin ja henkisyyteen.

Hakkarainen aloitti taiteellisen uransa tanssilla ja harjoitteli mm. jazz- ja modernia tanssia New Yorkissa. Palattuaan Suomeen hän siirtyi opiskelemaan Helsingin Yliopistoon teatteritiedettä ja kirjallisuutta. Samalla tanssiopinnot vähitellen hiipuivat ja 1980-luvun alun post punk -elämä ja kulttuuri veivät mukanaan. Hän oli mukana aloittamassa Suomen uutta Indie-klubikulttuuria ja lauloi Underground-yhtye Pinupsissa ja toimi DJ:nä. Kyllästyttyään akateemisen maailman kankeuteen hän siirtyi Taideteolliseen korkeakouluun elokuvaohjauksen linjalle.

Vuonna 1988 hän aloitti henkisen joogan tien ja teki useita matkoja Intiaan. Kiinnostus mytologiaan ja yhteiskunnan ilmiöiden psyykkisiin ja vanhempiin juuriin johti hänet myös Amerikan alkuperäisasukkaiden luokse. Matkojen seurauksena syntyi suuren dokumentin aihe, jonka osista hän toteutti kolme Amerikan alkuperäisasukkaiden henkilökuvadokumenttia: Viisauden lähteillä (1997 YLE 1). Hakkarainen on suomentanut myös Atsteekkien kansan henkisen johtajan Tlakaelin teoksen: Nahui Mitl – Neljän Nuolen Tie. Hän on osallistunut Amerikan alkuperäisväestön seremoniohin ja pitänyt itse satoja joogaan liittyviä seremonioita.

Lisätutkimukset mytologian alueella johtivat William Blake-kauteen, jonka aikana Hakkarainen käänsi Milton – ”Valaistuneen kirjan” sekä Blaken arkkityyppien ja käsitteiden selitykset ja kokosi ne kirjaksi.

Elokuvaohjaaja/ käsikirjoittajana hän on työskennellyt sekä kaupallisella- että taidepuolella. Elokuva-alan saralla hän on tehnyt yhteistyötä mm. Jari Halosen kanssa toteuttaen projektit: Halosen Harharetket ( Yle Teema-sarja, yhteiskunnalliset dokumentit) ja Väinämöisen Uusi Laulu -televisiosarja (YLE TV 1), jonka alkuperäiskäsikirjoituksen hän kirjoitti. Komedian alueella hän ohjasi ja käsikirjoitti Jussi Parviaisen Kulta-Jukkaa sekä Jukka Puotila show:ta.

Vuonna 2010 hän ohjasi ja käsikirjoitti Pete Europan nimellä kultti-art-house-dokumentin ”Timanttikoirien Vuosi 1984”. Hän on myös saanut lukuisia apuahoja, mm. Helsingin Kaupungin taideapurahan.

Draaman ja käsikirjoittamisen opetuksessa Petri Hakkarainen pyrkii luomaan tilan, jossa yksilö tulee tietoiseksi itsestään, omista mahdollisuuksistaan ja rajoituksistaan. Tämän Itseä lähtökohtana käyttävän tarkastelutavan avulla voidaan löytää uusia kerroksia, inspiraatiota sekä opitaan kyseenalaistamaan omat lähtökohdat draaman tai luovan tekstin kirjoitusprosessissa. Opetuskokonaisuudessa käsitellään draaman lainalaisuuksia ja eri teorioita, mutta pääasiallinen idea on oman aihepiirin syventämisessä sekä vapauttamisessa ja näkemyksen saamisessa sujuvaan muotoon.

Yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.

RGB -web versio keskikokoinen