Fokusoinnin perustaidot I

 

 

Maksuton esittelytilaisuus to 30.8.2018 klo 17.30

Kriittinen korkeakoulu, Albertinkatu 27 a B 12, Helsinki

 

Syksy 2018

torstaisin klo 17.30 – 20.30

13.9., 20.9., 27.9., 4.10., 11.10., 18.10.

Kriittinen korkeakoulu, Albertinkatu 27 a B 12, Helsinki

Hinta: 230 euroa

Ilmoittautuminen viimeistään 5.9.2018  Kriittisen korkeakoulun toimistolle (info@kriittinenkorkeakoulu.fi, 040 552 5959). Ilmoittautumisen voi peruuttaa veloituksetta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Sen jälkeen peruutuksesta veloitetaan puolet kurssimaksusta (115 euroa).

 

Fokusointi on psykologi ja filosofi Eugene T. Gendlinin kehittämä käytäntö, joka perustuu meissä luonnollisena esiintyvään, mutta usein unohdettuun taipumukseen kuunnella kehoamme. Fokusoinnissa virittäydytään kuuntelemaan kehollisia merkitystuntemuksia, jotka kantavat sekä mennyttä että nykyhetkeä ja avautuvat tulevaan.

Saatat huomata kehosi tietyssä tilanteessa reagoivan aina samalla tavoin. Voit esimerkiksi jännittää esiintymistä tai kokea mielihyvää tietyssä tilanteessa. Kun keskityt kuuntelemaan tavallisesti voimakkaan tunnetilan taustalle jääviä kehosi konkreettisia tuntemuksia, ensimmäinen askel fokusointiin on otettu. Kun käyt tämän tunnun läpi fokusoinnin kuuden askeleen kautta, tapasi kokea tuo tilanne muuttuu. Jännitys raukeaa tai tuntuu eri muodossa ja mielihyvästä on tullut kokonaisvaltaisempaa ja olet aiempaa tietoisempi siitä mikä sinulle tekee hyvää. Toivottu muutos ei tapahdu käskemällä tai pidättäytymällä haitallisesta reagointitavasta vaan kuuntelemalla kehon tuntua tuosta tilanteesta, ajatuksesta tai kokemuksesta. Juuri hyväksyminen, salliminen ja kuulluksi tuleminen johtavat esimerkiksi haitallisen reagointitavan muutokseen tai aivan uusien ideoiden ja suuntien esiinnousemiseen.

Fokusointia voi käyttää paitsi itsetutkiskeluun, niin myös esimerkiksi työtehtävien tai luovien prosessien edistämiseen. Säännöllisesti harjoitettuna fokusointi opettaa sinulle uuden, lempeämmän suhteen itseesi, parantaa yhteyttäsi toisiin ihmisiin kehittämällä kommunikaatio-ja kuuntelutaitojasi ja tekee sinusta selkeämmän päätöksentekijän. Fokusointi tekee elämästäsi, ajattelustasi ja toiminnastasi itsemääräytyvämpää ja luovempaa ilman kovaa itsekuria tai tahdonponnisteluja!

Fokusointia harjoitetaan yksin, parin kanssa tai ryhmässä. Kurssin käytyäsi osaat fokusoinnin kuuden askeleen prosessin sekä kuuntelemisen perustaidon eli pystyt fokusoimaan sekä itsenäisesti että parin kanssa. Osallistujia kannustetaan muodostamaan keskenään fokusointikumppanuuksia kurssin päätyttyä.

Kurssin opettaa suomen ensimmäinen sertifioitu fokusointiohjaaja FT Virpi Lehtinen. Lisätietoja tällä sivulla.

 

11224630_133400073663974_2453224632637318290_n

 

Ennen kurssia tai sen aikana suositellaan luettavan teos Eugene T. Gendlin: Fokusointi, Basam books: Viisas elämä, 2014.

Lisätietoa fokusoinnista ks. diotima.fi ja diotima Facebookissa.

 

Järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.
RGB -web versio keskikokoinen