Kirjoittajakoulu

Kirjoittajakoulun opetusohjelma keväälle 2014.

Haku koulutukseen

Haku syksyllä 2014 alkavaan koulutukseen päättyy 2.5. Oppilaat valitaan ennakkotehtävien perusteella. Kaksivuotinen koulutus alkaa syyskuussa 2014 ja loppuu toukokuussa 2016. Lue lisää ennakkotehtävistä täältä. (Jos linkki ei toimi, katso sivun loppu).

Lukuvuonna 2014-2015 koulutuksen hinta on 580 euroa lukukaudelta (1160 euroa/ lukuvuosi). Lukuvuoden 2015-2016 hinta ilmoitetaan myöhemmin.

Opiskelu Kirjoittajakoulussa

Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulussa opetetaan luovaa kirjoittamista, etupäässä fiktiivistä. Tavoitteena on oppilaan luovan kielellisen mielikuvituksen vapautuminen ja kehittyminen mahdollisimman hyvälle tasolle. Oppilaan kirjoitustyön laatua kehitetään sekä pyritään löytämään hänen persoonallinen tyylinsä ja vahvistamaan sitä.

Mahdolliset kaunokirjalliset ideat yritetään viedä mahdollisimman pitkälle jo kurssin aikana. Oppilaalla on myös mahdollisuus näyttää tekstejään opettajana toimivalle kustannustoimittajalle. Kustantamojen julkaisulistalle pääseminen ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan pääasia on oppilaan kirjallisen ilmaisun kehittäminen. Vaikka opetuksessa on myös teoreettisia ja yleissivistäviä aineksia, siinä painotetaan erityisesti oppilaan omaa kirjoittamista. Oppilas saa oppituntien ja tekstipajojen lisäksi luottamuksellisilla vastaanotoilla runsaasti kahdenkeskistä henkilökohtaista ohjausta opettajilta.

Opetuksessa painotetaan proosaa ja lyriikkaa. Myös draamaa käsitellään, mutta ei ammattimaisen laajasti. Opetusta on lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12.00-15.15 ja henkilökohtaisia vastaanottoja kello 15.30:n jälkeen. Maanantaisin on illalla vastaanottoja. Syksyllä opetus alkaa syyskuun alussa ja keväällä helmikuun lopussa. Koulu on kaksivuotinen.

Opettajina toimivat syksyllä 2013 kirjailijat Jyrki Kiiskinen, Joonas Konstig, Sari Malkamäki, Markku Paasonen, Ranya Paasonen, Leena Parkkinen, Pia Pesonen, Mikko Rimminen, Eino Santanen, Saila Susiluoto, Henriikka Tavi, Jukka Viikilä, Merja Virolainen ja Ari Wahlsten sekä kustannustoimittajat Antti Kasper, Päivi Koivisto, Lotta Sonninen ja Jussi Tiihonen.

Alumniyhdistyksen ylläpitämä lista kirjoittajakoululaisten julkaisuista löytyy tästä linkistä.

 

Opettajat keväällä 2014

 

© 2012 Olli Turunen

© 2012 Olli Turunen

Kuva Sanna Einola

kuva: Sakari Majantie

Kuva: Tomi Kontio

kuva: Tomi Kontio


kuva: Veikko Somerpuro

Ennakkotehtävät 2014

Oppilaat Kirjoittajakouluun valitaan ennakkotehtävien perusteella. Lähetä Kriittisen korkeakoulun toimistolle 4-10 liuskan mittainen, nimenomaan tunnekehitystäsi kuvaava omaelämäkerta sekä noin 10-20 liuskaa runoja, novelleja, kertomuksia, romaanikatkelmia, draamakatkelmia, esseitä¹ tai muuta kaunokirjallista sekä yhteystietosi.

Lähetä myös vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

Mistä sait kuulla Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulusta?
Minkä ikäinen olet?
Mitä teet työksesi tai opiskelet?
Oletko opiskellut kirjoittamista jo aiemmin? Jos, missä?
Oletko julkaissut jo jotain? Jos, mitä?
Oletko menestynyt kirjoituskilpailuissa? Jos, missä?

Hakuaika on perjantaihin 2.5.2014 asti. 2.5. postileimalla saapuvat hakemukset hyväksytään. Valintojen aikataulu kerrotaan piakkoin tällä sivulla. Tulokset ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse. Tuloksia voi kysyä myös puhelimitse koulun toimistolta. Hakemuksia ei palauteta eikä niitten tekstinäytteistä anneta palautetta. Muista siis säilyttää kopiot teksteistä itselläsi! Koulutus alkaa syyskuun alussa.

Lukuvuonna 2014-2015 koulutuksen hinta on 580 euroa lukukaudelta (1160 euroa/ lukuvuosi). Lukuvuoden 2015-2016 hinta ilmoitetaan myöhemmin. Lähetä ennakkotehtävät postitse osoitteella: Kriittinen korkeakoulu, Albertinkatu 27 a B 12, 00180 Helsinki.

1. Esseiden tulee olla ns. taide-esseitä eli kaunokirjallisia esseitä, esimerkiksi pakinoita. Tieteellinen kirjoitelma ei käy, ei edes filosofinen tai kirjallisuustieteellinen essee. Sen sijaan esimerkiksi kirjemuotoinen eli fiktiivinen essee käy. Ratkaisevaa on, onko essee luonteeltaan kaunokirjallinen vai onko se asiatekstiä. Kuten muissakin hakuteksteissä, myös esseissä saa hyvät pisteet omaperäisyydestä, persoonallisesta äänestä ja kiinnostavasta kielestä.