Musiikki

 

Virtaa-musiikkimatka

Tiistai-iltaisin klo 18.30-20.00 Minna Pölläsen kotona Helsinginkadulla
22.9-15.12 2015

Virtaa-musiikkimatka on vuosien varrella avannut monille musiikin maailman uudella tavalla. Pianisti Minna Pölläsen kotona Helsinginkadulla kokoonnutaan tiistai-iltaisin kuuntelemaan, keskustelemaan ja juomaan teetä. Kaikki ovat tervetulleita, aikaisempaa musiikin tuntemusta ei tarvita.

 

Löydä iloa musiikista!

Musiikin parantavasta voimasta saadaan jatkuvasti uutta näyttöä. Mutta mistä aineksista se voima koostuu? Musiikki on sekä fyysistä aaltoliikettä, että mentaalisia rakenteita. Se on matka sisimpäämme jossa vastakohdat, rationaalinen ja emotionaalinen yhdistyvät.

Tiistai-iltaisin koemme yhdessä miten musiikki vaikuttaa. Kerron pianon ääressä omista lempisäveltäjistäni, musiikin taustoista ja suhteesta muihin taiteisiin, ja kuuntelemme valitsemiani huipputulkintoja eri aikakausien musiikista.

Musiikin teoriaa ei tällä kurssillatarvitse tuntea, avoin mieli riittää.

Lähdemme matkaan länsimaisen musiikin alkulähteiltä, yhden sävelen mysteeristä. Keskiajan kirkkolaulun, renessanssipolyfonian, oopperan synnyn ja instrumentaalimusiikin nousun, kansan- ja hovitanssien kautta saavumme J.S. Bachin musiikkiin, joka on synteesi tuosta kaikesta.

Syksyn tarkempi ohjelma täällä.

 

Hinta 90,- / 12 kertaa.

Sitovat ilmoittautumiset 16.9. mennessä Kriittisen korkeakoulun toimistolle.

Sitovan ilmoittautumisen ehdot: Peruutuksen voi tehdä maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Jos peruutus tulee myöhemmin, peritään puolet kurssimaksusta. Jos kurssille jättää tulematta eikä sitä ole peruuttanut, peritään maksu kokonaan.

 

Yhteistyössä:

opintokeskus_logo

 

Kevään 2015 ohjelma

Kun Igor Stravinsky v.1919 Diaghilevin pyynnöstä sävelsi 1700-luvun säveltäjän Pergolesin musiikin pohjalta Pulcinella-balettinsa, kääntyi uusi lehti musiikinhistoriassa. Koko Stravinskyn senjälkeinen tuotanto liittyy tavalla tai toisella vanhaan musiikkiin, ja Stravinsky oli Debussyn rinnalla 1900-luvun säveltäjille tärkein vaikuttaja.

Stravinsky kuvaili uusklassista kauttaan vuonna 1924: “En ole kehittymässä niinkään Bachin suuntaan, kuin kohti sitä säteilevää puhtaan kontrapunktin ideaa, joka oli olemassa jo kauan ennen Bachia, ja jonka edustaja hän oli.”

Kevään aikana tutustumme 1900-luvun musiikkiin ja pohdimme eri säveltäjien suhdetta traditioon kuuntelemalla myös vanhempaa musiikkia joka kuhunkin erityisesti vaikutti.

Säveltäjänimiä ovat mm. Henri Dutilleux ja Luciano Berio, Toru Takemitsu ja Toshio Hosokawa, Samuel Barber ja Lucas Foss, Penderecki ja Lutoslavski, Ligéti ja Kurtág, Anders Eliasson ja Arvo Pärt, Heinz Holliger ja Thomas Ades.

Tarkka ohjelma tulossa.

 

Pianisti Minna Pöllänen tarjoaa myös yksityistä pianonsoiton opetusta. Tiedustelut: 041 462 0543.

 

Edellisten vuosien ohjelmia

Syksyn 2013 ohjelma

Kevään 2013 ohjelma

Syksyn 2012 ohjelma

 

 

A Tree, and the Blackbird Singing

 

Kurssilaisten kommentteja kevään 2005 kurssista:

”Suurien säveltäjien repertuaari on ehtymätön tutustumiskohde, mutta minuun kolahti erityisesti viimeisimmillä tapaamisilla
käsitellyt säveltäjät, joihin en ole aikaisemmin tutustunut kuin nimeltä. Minna kertoo säveltäjien elämästä aivan uskomattoman
taitavasti, ikään kuin säveltäjien persoona olisi läsnä kun kuuntelemme heidän musiikkiteoksiaan.”

– Ulla Virtanen

”Musiikkimatka on ollut minulle todellakin matka musiikissa, historiassa, kulttuurihistoriassa. Nyt tiedän pääpiirteittäin, millaisista
aineksista eurooppalainen musiikkijatkumo kutoutuu. Tiedon ja musiikin kuuntelun kautta korvani ovat avautuneet uudella tavalla klassiselle
musiikille tällä matkalla.”

-Raija Hieta

Opettaja