Puolustautuminen verbaaliselta väkivallalta

3. – 4.11. ja 10. – 11.11.2018
klo 11.00-17.30
Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10, Lauttasaari
Hinta: 160 euroa

”Jokin siinä, mitä se sanoi – miten se sanoi sen – sattui tosi paljon. Pisti mut ihan palasiksi. Jotain niin ilkeetä että mä jäin ihan sanattomaksi.”

Halusimme tai emme, joudumme kohtaamaan viestintätilanteita, jotka mieluummin välttäisimme. Joudumme kohtaamaan verbaalista ja henkistä väkivaltaa: kiusaamista, manipulointia ja vahingollista kömpelyyttä – joskus tavoilla, jotka jättävät syviäkin haavoja.

le_christ_outragc3a9_matthias_grc3bcnewald_crop

Verbaalinen väkivalta on viestintää, jossa määrätietoisesti pyritään vaikuttamaan toiseen satuttamalla, eli aiheuttamalla voimakkaita kielteisiä tunteita kuten esimerkiksi häpeää, syyllisyyttä ja arvottomuutta tai näiden pelkoa. Se perustuu useimmiten tapoihin, joilla pyritään horjuttamaan kohteen omakuvaa, itsetuntoa ja identiteettiä. Väkivaltaisessa viestinnässä puhujan ensisijainen keino saada haluamansa on johdatella kuulija uskomaan tai pelkäämään pahinta itsestään.

Se on viestintää, jota kenenkään ei tarvitse sietää eikä kestää – eikä itse harjoittaa.

Puolustautuminen verbaaliselta väkivallalta -intensiivikurssilla tutustumme verbaaliseen väkivaltaan vuorovaikutuksen ilmiönä. Perehdymme sen eri muotoihin ja ilmenemistapoihin sekä tilanteisiin, jotka laukaisevat väkivaltaista käyttäytymistä. Tarkastelemme myös viestintäkulttuureita, jotka sallivat tai rohkaisee väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Kurssilla opettelemme kohtaamaan tätä arkista väkivaltaa ja ennen kaikkea itse luopumaan vähitellen sen käytöstä tulemalla tietoiseksi omista tavoista olla väkivaltainen.

Intensiivikurssilla opettelemme käytännössä mm.:

- Verbaalisen väkivallan ennakointia ja välttämistä
– Väkivallan merkkien tunnistamista ja niihin reagointia
– Verbaalisesti väkivaltaisen tilanteen (esim. riidan) de-eskalointia ja kääntämistä rakentavaksi keskusteluksi
– Manipulatiivisen viestinnän tunnistamista ja kohtaamista
– Perusteet väkivaltaisista tilanteista toipumiseen ja lisävahinkojen pysäyttämiseen

Kurssin opetusmuoto on osallistava ryhmätyöskentely, luentomuotoinen opetus ja ryhmäharjoitukset. Kurssin vastuuopettajina toimivat Kriittisen Korkeakoulun Puhujakoulun opettajat VTM Markus Neuvonen ja FM Severi Hämäri.

HUOM: Kurssille mahtuu enintään 12 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu siis heti varmistaaksesi paikkasi!

Ilmoittautuminen kurssille 24.10.2018 mennessä Kriittisen korkeakoulun toimistolle (040 552 5959, info@kriittinenkorkeakoulu.fi). Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.

Lue lisää puhetaidosta: puhujakoulu.wordpress.com

Järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.
RGB -web versio keskikokoinen