Puolustautuminen verbaaliselta väkivallalta

– Puhetaidon erikoiskurssi

26.-27.1. ja 2.-3.2.2019 klo 11-17:30

Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10, Helsinki
ja Kriittinen korkeakoulu, Albertinkatu 27, Helsinki

Jokin siinä, mitä se sanoi – miten se sanoi sen – sattui tosi paljon. Pisti mut ihan palasiksi. Jotain niin ilkeetä että mä jäin ihan sanattomaksi.

Halusimme tai emme, joudumme kohtaamaan viestintätilanteita, jotka mieluummin välttäisimme. Joudumme kohtaamaan verbaalista ja henkistä väkivaltaa – kiusaamista, manipulointia ja vahingollista kömpelyyttä – joskus tavoilla, jotka jättävät syviäkin haavoja.

Verbaalinen väkivalta on viestintää, jossa määrätietoisesti pyritään vaikuttamaan toiseen satuttamalla, eli aiheuttamalla voimakkaita kielteisiä tunteita kuten esimerkiksi häpeää, syyllisyyttä ja arvottomuutta tai näiden pelkoa. Se perustuu useimmiten tapoihin, joilla pyritään horjuttamaan kohteen omakuvaa, itsetuntoa ja identiteettiä. Väkivaltaisessa viestinnässä puhujan ensisijainen keino saada haluamansa on johdatella kuulija uskomaan tai pelkäämään pahinta itsestään.

Se on viestintää, jota kenenkään ei tarvitse sietää eikä kestää – eikä itse harjoittaa.

Puolustautuminen verbaaliselta väkivallalta -intensiivikurssilla tutustumme verbaaliseen väkivaltaan vuorovaikutuksen ilmiönä. Perehdymme sen eri muotoihin ja ilmenemistapoihin sekä tilanteisiin, jotka laukaisevat väkivaltaista käyttäytymistä. Tarkastelemme myös viestintäkulttuureita, jotka sallivat tai rohkaisevat väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Kurssilla opettelemme kohtaamaan tätä arkista väkivaltaa ja ennen kaikkea itse luopumaan vähitellen sen käytöstä tulemalla tietoiseksi omista tavoista olla väkivaltainen.

 

Kurssi soveltuu kaikille aihepiiristä kiinnostuneille, mutta myös esim. ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi kaikille, jotka työnsä vuoksi kohtaavat vaikeita tilanteita tai toimivat henkistä väkivaltaa kokeneiden ihmisten parissa.

Kurssin opetusmuoto on osallistava ryhmätyöskentely, luentomuotoinen opetus ja ryhmäharjoitukset. Kurssin opettajana toimii Kriittisen Korkeakoulun Puhujakoulun opettaja VTM Markus Neuvonen.

Hinta: 390 euroa

Ilmoittautuminen kurssille 16.1.2019 mennessä Kriittisen korkeakoulun toimistolle (040 552 5959, info@kriittinenkorkeakoulu.fi). Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta. Muista selvittää työnantajaltasi (tai yrittäjänä ELY-keskukselta) voidaanko tämä koulutus katsoa osin tai kokonaan ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi. HUOM: Kurssille mahtuu enintään 9 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu siis heti varmistaaksesi paikkasi!