Puolustautuminen verbaaliselta väkivallalta

––– Puhetaidon erikoiskurssi

Kaksi viikonloppua 28.-29.10. ja 11.-12.11.2017 klo 10.00-18:00
Kulttuurikeskus Sähinä, Heikkiläntie 10, Helsinki

”Jokin siinä, mitä se sanoi – miten se sanoi sen – sattui tosi paljon. Pisti mut ihan palasiksi. Jotain niin ilkeetä että mä jäin ihan sanattomaksi.”

Halusimme tai emme, joudumme kohtaamaan viestintätilanteita, jotka mieluummin välttäisimme. Joudumme kohtaamaan verbaalista ja henkistä väkivaltaa: kiusaamista, manipulointia ja vahingollista kömpelyyttä – joskus tavoilla, jotka jättävät syviäkin haavoja.

Verbaalinen väkivalta on viestintää, jossa määrätietoisesti pyritään vaikuttamaan toiseen satuttamalla, eli aiheuttamalla voimakkaita kielteisiä tunteita kuten esimerkiksi häpeää, syyllisyyttä ja arvottomuutta tai näiden pelkoa. Se perustuu useimmiten tapoihin, joilla pyritään horjuttamaan kohteen omakuvaa, itsetuntoa ja identiteettiä. Väkivaltaisessa viestinnässä puhujan ensisijainen keino saada haluamansa on johdatella kuulija uskomaan tai pelkäämään pahinta itsestään.

Se on viestintää, jota kenenkään ei tarvitse sietää eikä kestää – eikä itse harjoittaa.

Puolustautuminen verbaaliselta väkivallalta -intensiivikurssilla tutustumme verbaaliseen väkivaltaan vuorovaikutuksen ilmiönä. Perehdymme sen eri muotoihin ja ilmenemistapoihin sekä tilanteisiin, jotka laukaisevat väkivaltaista käyttäytymistä. Tarkastelemme myös viestintäkulttuureita, jotka sallivat tai rohkaisevat väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Kurssilla opettelemme kohtaamaan tätä arkista väkivaltaa ja ennen kaikkea itse luopumaan vähitellen sen käytöstä tulemalla tietoiseksi omista tavoista olla väkivaltainen.

Kurssi soveltuu kaikille aihepiiristä kiinnostuneille, mutta myös esim. ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi kaikille, jotka työnsä vuoksi kohtaavat vaikeita tilanteita tai toimivat henkistä väkivaltaa kokeneiden ihmisten parissa.

Alustava ohjelma:

28.10.
Väkivalta ja verbaaliväkivalta: mistä on kyse?
Ihmisen hermojärjestelmän stressitilat, eli miksi verbaalinen väkivalta sattuu?
Sosiaalinen ja asosiaalinen ulottuvuus: mistä väkivaltainen käytös johtuu?
Kiusaaminen, piinaaminen ja yhteisön ulkopuolelle sulkeminen: verbaalisen väkivallan eskaloituminen
29.10.
Nimittely, kaasuvalo ja kivimuuri: verbaalisen väkivallan ilmenemismuodot ja niiden tunnistaminen
Jos, niin: Verbaalisen väkivallan ennakointi ja välttäminen
Väkivallan merkit: riskitekijät ja niihin reagointia
Harjoituksia
11.11.
Kertaus: mistä verbaaliväkivallassa on kyse?
Onko mitään mitä voin sanoa? Verbaalisesti väkivaltaisen tilanteen (esim. riidan) de-eskalointi ja rakentavan keskustelun aloittaminen
Tarkoititko tuon todella näin? Manipulatiivisen viestinnän tunnistamista ja kohtaamista
Harjoituksia
12.11.
Kun ajatus ei jätä rauhaan: Kuinka traumat muodostuvat?
Miten aloittaa väkivaltaisista tilanteista toipuminen? Erityisesti lisävahinkojen pysäyttäminen
Mihin omat rahkeet riittävät? Kuinka tunnistaa ja auttaa henkistä väkivaltaa kokenutta henkilöä
Mistä apua? Terapialajeista ja hoitotavoista, sekä soveltuvan asiantuntija-avun löytäminsestä
Harjoituksia

Kurssin luonteesta johtuen ohjelmaan voi tulla muutoksia osallistujien tarpeiden mukaan. Kurssin opetusmuoto on osallistava ryhmätyöskentely, luentomuotoinen opetus ja ryhmäharjoitukset. Kurssin opettajina toimivat Kriittisen Korkeakoulun Puhujakoulun opettajat VTM Markus Neuvonen ja FM Severi Hämäri.

Hinta: 510 euroa

HUOM: Kurssille mahtuu enintään 9 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu siis heti varmistaaksesi paikkasi!

Ilmoittautuminen kurssille 15.10.2017 mennessä Kriittisen korkeakoulun toimistolle (040 552 5959, info@kriittinenkorkeakoulu.fi). Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta. Muista selvittää työnantajaltasi (tai yrittäjänä ELY-keskukselta) voidaanko tämä koulutus katsoa osin tai kokonaan ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi.