Sokraattiset dialogit

 

Kevään 2017 Dialogit

su 5.3.2017 klo 10.00-15.15.
su 21.5.2017 klo 10.00-15.15.

Kriittinen korkeakoulu,
Albertinkatu 27 a B 12, Helsinki

Hinta 50 euroa / dialogi.

 

21.5. Sokraattinen dialogi aiheesta Hyöty

Mitä hyöty tarkoittaa? Millaisista asioista on ihmiselle hyötyä ja mitkä asiat ovat hyödyttömiä? Miten voimme tunnistaa erilaisia hyötyyn liittyviä näkökulmia? Arkemme rakentuu hyödyllisyyden ympärille. Mietimme useita kertoja tekojemme hyödyllisyyttä itselle tai toisillemme. Jotkut pohtivat asiaa myös yhteiskunnan näkökulmasta. Hyöty näyttää viattomalta ja
pieneltä asialta, mutta kätkee sisäänsä suuria ulottuvuuksia. Väitetään, että elämme tällä hetkellä kovien arvojen aikaa. Hyötyä mitataan taloudella. Toisaalta hyöty ymmärretään onnellisuuden välineenä.

Ilmoittautumisaikaa 11.5. asti. Ilmoittautuminen Kriittisen toimistolle (info@kriittinenkorkeakoulu.fi | 040 552 5959). Tervetuloa mukaan!

 

5.3 Sokraattinen dialogi aiheesta Valinta

Mitä tarkoittaa valinnan tekeminen elämässä? Millaisia ovat hyvät valinnat? Miten elää huonon valinnan kanssa? Onko aina pakko valita kahden vaihtoehdon väliltä? Miten valinnat ohjaavat hyvän elämän toteutumista? Näistä ja monista muista kysymyksistä voidaan kurottautua yhdessä pohtimiseen ja aiheen tutkimiseen. Ilman valintoja ei elämässä selviä, mutta mistä valinnoissa oikeastaan on kysymys oman elämän kannalta.

Ilmoittautumisaikaa jatkettu 27.2. asti. Ilmoittautuminen Kriittisen toimistolle (info@kriittinenkorkeakoulu.fi | 040 552 5959). Tervetuloa mukaan!

Vetäjänä TeT, dos Pia Houni

 

Mitä on sokraattinen dialogi?

Sokraattinen dialogi on ryhmäkeskustelu, jossa osallistujat tutkivat yhdessä jotain tärkeää filosofista kysymystä.  Keskustelun teema voi olla ennalta sovittu tai se voidaan myös valita yhdessä osallistujien kanssa! Sokraattinen dialogi ei edellytä aiempia filosofisia opintoja. Se tarjoaa osallistujille kokemuksellisen näkemyksen valittuun aiheeseen.

 

Sokraattisen dialogin taustaa

Nimensä sokraattinen dialogi on saanut filosofi Sokrateen (470-399) mukaan. Sokrates korosti filosofisen keskustelun tärkeyttä hyvän elämän tavoittelussa. Sokraattisen dialogin menetelmän kehitti saksalainen Leonard Nelson (1882-1927). Hänen mukaansa menetelmällä voidaan tutkia filosofisia, eettisiä, elämään ja maailmaan liittyviä kysymyksiä. Nelsonin oppilas Gustav Heckman (1898-1996) käytti menetelmää aikuiskasvatuksessa ja opettajakoulutuksessa.

Ranskalainen filosofi Pierre Hadot (1922-2010) pitää filosofiaa elämäntapana, joka näkyy arkielämässä. Aluksi arkinen elämäntapa tunnistetaan, sitten se nähdään uudessa valossa, jotta elämästä voi kummuta jotain uutta arkipäivään.

 

 

Sitovat ilmoittautumiset dialogia edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä (23.2., 11.5.2017). Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.