Tiedostamattoman filosofia

Keskiviikkoisin 20.11.-11.12.2024

Kuva jäävuoresta

Etäkurssi

Keksikö Sigmund Freud alitajunnan? Mistä ovat Carl Gustav Jungin piilotajunnan juuret? Entä oliko antiikissa alitajuntaa? Tai missä sijaitsevat sielun syvyydet? Miten rationalismi vaikutti myöhemmin ymmärrykseen ihmisestä? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Tiedostamattoman filosofian kurssilla.

Tiedostamattoman filosofia -kurssin ohjelma

Luennot keskiviikkoisin 20.11.-11.12. klo 17.30-19.00.

20.11. Jäävuoren huippu

Luennolla syvennytään alitajunta-käsitteen syntyyn 1700-luvun lopussa. Synty sijoittuu tieteellisen maailmankuvan kehittymisen jälkimainingeille, valistuksen aikakauden lopulle. Valistuksen ihanteisiin kuuluivat muun muassa tieto ja puhdas järki. Vaikuttivatko valistuksen ihanteet alitajunta-käsitteen syntyyn? Mikä merkitys mekanistisen maailmankuvan kehittymisellä ja rationalismilla oli alitajunnalle? Mitä piti sisällään mekanistisen maailmankuvan ja rationalismin kritiikki ja mitä siirtyi ”ihmismielen kellariin”?

27.11. Oliko antiikin aikana alitajuntaa?

Luennolla pyritään hahmottamaan esisokraatikkojen ja antiikin maailman suhdetta siihen, josta myöhemmin muodostui käsite alitajunta. Luennolla tutkitaan muun muassa Platonin kolmiosaista sielua ja sen Indus-jokilaakson vastinparia. Pohditaan myös mitä tarkoitettiin sydämellä ja sielulla ja mitä tarkoittaa logos.

4.12. Kristitty alitajunta

Luennolla käsitellään kristinuskon vaikutusta psyykeeseen eli sieluun. Kristinuskoon sulautui paljon antiikin filosofioista, mutta syntyi myös uutta tulkintaa, joka määritti suhdetta siihen, jota kutsuttiin sielun syvyydeksi, synkäksi yöksi tai loistavaksi linnaksi.

11.12.  Ruumis on alitajunta

Luennolla tarkastellaan psykoanalyysin nousua 1900-luvulla ja vuosisadan lopulla sen merkityksen hiipumista. Psykoanalyysin hiipumisen myötä myös alitajunnan merkitys alkoi vähentyä keskusteluissa, samanaikaisesti mielenterveyteen liittyvät diagnoosit alkoivat  lisääntyä. Luennolla keskustelemme myös mahdollisuudesta hahmottaa tiedostamaton ruumiillisena kokemuksena. Asia ei ole uusi. Jo 1900-luvun puolivälissä ruumiin tietoa alettiin pitämään kadonneena filosofiana, joka oli saavutettava takaisin. ”Ruumis on alitajunta” oli vallankumouksellista niille, joiden olemassaolo oli siirtynyt päähän ja alitajunta livennyt tavoittamattomiin.

Kurssin luennoitsijana toimii psykoterapeutti ja filosofi Elli Akrén-Ebbe.

Ilmoittautumistiedot

Aika: Keskiviikkoisin 20.11.-11.12.2024, klo 17.30-19.00

Paikka: Etäkurssi, Zoom-alusta

Hinta: 80 euroa

Ilmoittaudu mukaan Opintokeskus Siviksen kautta: https://sivisverkko.ok-sivis.fi/#/koulutus/71313

Ilmoittaudu viimeistään 6.11.2024.

Tervetuloa kaikki kiinnostuneet!

Peruutusehdot: Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti 6.11.2024, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta. Peruutus tulee tehdä ennen kurssin alkamista, muutoin kurssista peritään täysi hinta.

Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.
Opintokeskus Sivis logo