Ihmisen kuva

Huom. kurssi on peruttu syksyltä 2020.

Tutustu havaintoon ja kehollisuuteen kuvantekijän työvälineenä, sekä vahvista omaa uniikkia jäljenjättämisen tapaasi kannustavassa ja kokeellisessa ilmapiirissä!  Lähtökohtina työskentelyssä elävänmallinpiirustus (croquis ja pitkä asento), kehollisuus ja liikkeellisyys suhteessa jäljenjättämiseen, sekä omakuva.

Mitä tuottaa piirustukselle, kun edessä on hengittävä, elävä ihminen, eikä esimerkiksi vain kuva ihmisestä? Mikä on tuo elävän mallin piirustuksen tapahtuma, jossa piirtäjä saa aistinvaraista tietoa myös oman kehollisuutensa ja peilisolujensa kautta? Tällainen piirustuksen ja maalauksen tapa ei pohjaa ns. akateemisiin oppeihin ihmisen piirustuksesta, vaan koen sen hyvin syvänä eläytymisenä ihmisyyden kysymyksiin ja niiden tulkintaan paperilla tai maalauspohjalla. Mikä on se tunne ja energia, jota mallin olemus ja asento henkii? Malleina kursseilla toimii ammattitanssijoita, joka tuo heidän vahvan kehollisen läsnäolonsa kautta tunnetta ja syvyyttä työskentelyyn. Ohjaukseni ytimessä on ilmaisun vapaus, herkkyys, voima ja autenttisuus.

– Elina Aho-Brennan

Kuutena keskiviikkoiltana klo 17-20:

30.9, 14.10, 28.10, 11.11, 25.11 ja 2.12.2020

Paikka: Zoom (Osallistumisohjeet toimitetaan ilmoittautuneille)

Hinta: 150 euroa (Kurssin voi maksaa myös Smartum-setelillä)

Ilmoittautuminen Kriittisen korkeakoulun toimistolle (info@kriittinenkorkeakoulu.fi, 040 552 5959).

Tänä syksynä tuttu Ihmisen kuva -kurssi siirtyy etäopetukseen. Kurssi kokoontuu 6 kertaa keskiviikkoiltaisin klo 17-20. Opetus tapahtuu Zoom-välitteisesti, joka mahdollistaa kaikille turvallisen opetuksen. Kurssin sisältöä on muokattu etäopetukseen soveltuvaksi. Keskiössä on jokaisen oman ainutlaatuisen visuaalisen ilmaisun tukeminen sekä myös ryhmän hyödyntäminen oppimisen tukena. Annan myös henkilökohtaista palautetta syntyneistä kuvista, vuorovaikutuksen muodoista sovitaan kurssin alkaessa.

Tutustu havaintoon ja kehollisuuteen kuvantekijän työvälineenä, sekä vahvista omaa uniikkia jäljenjättämisen tapaasi kannustavassa ja kokeellisessa ilmapiirissä!  Lähtökohtina työskentelyssä elävänmallinpiirustus (croquis, pitkä asento), kehollisuus ja liikkeellisyys kuvantekemisessä, sekä omakuva.

1. tapaaminen: tutustuminen, omat odotukset, ennakkotehtävän läpikäynti, lämmittely kurssin teemaan, sekä elävän mallin piirtäminen tai maalaaminen/ croquis (lyhyet 1-5 minuutin pituiset asennot)

2. tapaaminen: elävä malli/ pitkä asento (20-60 minuutin pituiset asennot) 

3. tapaaminen: liikkeellisyys ja kehollisuus kuvantekemisessä-teemaista työskentelyä

4. tapaaminen: elävä malli/ croquis (lyhyet asennot) ja liikkeen piirtäminen

5. tapaaminen: omakuva

6. tapaaminen: oppimisen reflektointi piirtäen/ maalaten ja keskustellen, sekä tehtyjen töiden loppukatselmus 

Kurssilla tutustutaan havaintoon ja kehollisuuteen kuvantekijän työvälineenä. Kurssilla tehdään monipuolisia ilmaisua vapauttavia ja omaa kädenjälkeä vahvistavia jäljenjättämisen harjoitteita. Kurssilla työskennellään elävänmallinpiirustuksen, omakuvan sekä liikkeen piirustuksen parissa. Kurssilla myös tutkaillaan kuvantekijän oman kehollisuuden ja liikkeen yhteyttä piirustukseen.

Kurssi soveltuu erityisen hyvin eri alojen taiteilijoille (tanssijat, kuvataiteilijat, performanssitaiteilijat ym.), terapia-alojen ammattilaisille, kuin myös kaikille ruumiillisuudesta ilmaisussa kiinnostuneille ammattitaustasta riippumatta. Kurssi on erityisesti piirustuksen fyysisyyteen ja ruumiillisuuteen keskittyvä kurssi. Tarkoituksena on vahvistaa omaa ilmaisua ja löytää itselle sopivaa piirtämisen/havaitsemisen/ilmaisemisen tapaa.

Kurssilla voi käyttää haluamiaan piirustus- ja maalausvälineitä, kurssin vetäjältä saa ohjausta sopivien välineiden valintaan. Kurssin osallistujille pyritään järjestämään mahdollisuus yhteiseen näyttelyyn. Myös kurssin ulkopuoliseen itsenäiseen työskentelyyn aiheen parissa kannustetaan ja siihen on mahdollista saada ohjausta kurssin vetäjältä.

Kurssin vastaavana ohjaajana toimii taiteen maisteri, kuvataiteilija Elina Aho-Brennan (aho.elina(at)gmail.com). Opettajan nettisivu: https://elinaaho.com/

Palautetta aiemmista kursseista: https://elinaaho.com/palautteita

Ennen kurssia saat kurssiin liittyvän ennakkotehtävän sekä ohjeet kurssille tarvittavien materiaalien hankinnasta.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ilmoittautuminen kurssille 20.9.2020 mennessä Kriittisen korkeakoulun toimistolle (info@kriittinenkorkeakoulu.fi, 040 552 5959). Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.

Yhteistyössä: Opintokeskus Sivis

RGB -web versio keskikokoinen