Fokusoinnin perustaidot II

Torstaisin 1.11., 8.11., 15.11., 22.11., 29.11., 13.12 klo 17 – 20

Hinta: 210 euroa

Kriittinen korkeakoulu, Albertinkatu 27 a B 12
Ilmoittautuminen viim. 22.10.2018

Fokusoinnin perustaidot II-kurssilla syvennetään jo opittuja fokusoimisen ja kuuntelemisen taitoja, jatketaan ystävystymistä sisäisen kriitikon kanssa sekä aletaan harjoitella ohjaamista.

Fokusoinnin perustaidot II -kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat käyneet Fokusoinnin perustaidot I -kurssin tai vastaavan kurssin. Kursseja järjestetään Kriittisellä muutaman kerran vuodessa. Kysy lisää Kriittisen toimistolta (info(ät)kriittinenkorkeakoulu.fi | 040 552 5959) tai liity Kriittisen sähköpostilistalle tästä linkistä, tai katso tällä hetkellä tiedossa olevat Fokusoinnin perustaidot I -kurssit tästä linkistä.

Järjestämme myös avoimia esittelytilaisuuksia Fokusoinnista. Lue lisää tästä linkistä.

Fokusointi kurssin kuvajpg

Haluatko oppia tuntemaan itseäsi paremmin, vapautua itseäsi alas painavista ajatuksista tai vaikkapa parantaa ihmissuhteitasi? Haluaisitko elää terveellisemmin, mutta jokin estää sinua tekemästä asian eteen mitään?

Kehollamme on oma tapansa viestiä. Olet ehkä tuntenut vatsassasi kipristystä ennen esiintymistä tai rintakehässä tilan tuntua kauniin maiseman ääressä. Mitä kehosi tuntemuksiin liittyy? Opi ymmärtämään niitä ja saa tuoreita näkökulmia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Fokusointi on psykoterapeutti ja filosofi Eugene T. Gendlinin kehittämä käytäntö, joka perustuu meissä luonnollisena esiintyvään, mutta usein unohdettuun taipumukseen kuunnella kehoamme. Fokusoinnissa virittäydytään kuuntelemaan kehotuntua, kehollisia ns. merkitystuntemuksia (engl. felt sense), jotka kantavat sekä mennyttä että nykyhetkeä ja avautuvat tulevaan. Merkitystuntemus nostaa esille syvempää tietämystä itsestämme, tilanteista ja ihmissuhteistamme. Voit pyytää merkitystuntemusta asiasta tai ongelmasta. Pienen hetken kuluttua tunnet sen jossain kehossasi. Tämä merkitystuntemus on alkuun epäselvä ja hämärä, mutta kun fokusoit siihen, se tulee selkeämmäksi. Sana fokusointi tulee valokuvauksen maailmasta ja viittaa kohteen tarkentumiseen. Tarkkailun myötä kehon kantama viesti alkaa avautua. Tuntu liikahtaa eteenpäin, kertoo lisää, ja yhtäkkiä huomaat näkeväsi asiassa jotain uutta, elämää eteenpäin vievää raikkautta.

Keho ei ole kone. Jos sitä pakotetaan, se menee jumiin. Avoimessa, lempeässä, hyväksyvässä asenteessa, joka ei tuomitse tai arvostele, keho uskaltaa avautua. E.T.Gendlin kuvasi tätä todella ujon, pitkään hiljaa olleen vierelle asettumisena. Jotta ujo uskaltaa puhua, hänelle ei kannata huutaa vaan olla ystävällinen ja kärsivällinen. Tällaisella asenteella valmistat itseäsi hyväksymään ja kuuntelemaan sitä, mitä kehostasi nousee. Juuri hyväksyminen, salliminen ja kuulluksi tuleminen johtavat esimerkiksi haitallisen reagointitavan muutokseen tai aivan uusien ideoiden ja suuntien esiin nousemiseen.

Fokusointia voi käyttää paitsi itsetutkiskeluun, myös esimerkiksi työtehtävien tai luovien prosessien edistämiseen. Säännöllisesti harjoitettuna fokusointi opettaa sinulle uuden, lempeämmän suhteen itseesi, parantaa yhteyttäsi toisiin ihmisiin kehittämällä kommunikaatio- ja kuuntelutaitojasi ja tekee sinusta selkeämmän päätöksentekijän. Fokusointi tekee elämästäsi, ajattelustasi ja toiminnastasi itsemääräytyvämpää ja luovempaa ilman kovaa itsekuria tai tahdonponnisteluja.

Fokusointia harjoitetaan yksin, parin kanssa tai ryhmässä. Käytyäsi Fokusointi I- ja II-kurssin osaat fokusoinnin kuuden askeleen prosessin sekä kuuntelemisen perustaidon eli pystyt fokusoimaan sekä itsenäisesti että parin kanssa. Osallistujia kannustetaan muodostamaan keskenään fokusointikumppanuuksia kurssin päätyttyä.

Kurssin opettaa sertifioitu fokusointiohjaaja Maria Hakasalo. Aiemmalta koulutukseltaan hän on proviisori. Hakasalo on toiminut proviisorina apteekissa, sairaala-apteekissa ja Orionin lääketurvallisuusjohtajana. Syksyllä 2011 Hakasalo tutustui ensimmäisen kerran fokusointiin. Fokusoinnin myötä hän alkoi kirjoittaa ja opiskella luovaa kirjoittamista Kriittisen korkeakoulun Kirjoittajakoulussa. Hän on opiskellut luovaa kirjoittamista myös Työväen Akatemiassa ja suorittanut kuvataiteen taiteen perusopinnot. Sertifioiduksi fokusointiohjaajaksi Hakasalo valmistui keväällä 2018. Fokusoinnin opettamisessa Hakasalo painottaa lempeää ilmapiiriä, jossa kaikki puolet itsessämme saavat rohkaistua ja tulla kuulluiksi. Häntä kiinnostaa fokusointi oman elämän kysymysten ratkaisuissa, stressin lievittäjänä ja luovuuden mahdollistajana.

Maria Hakasalo

Lisätietoa fokusoinnista ks. Eugene T. Gendlin Fokusointi (Basam Books 2014), David I. Rome Kehosi tietää vastauksen (Viisas elämä 2016), www.focusing.org ja www.fokusointi.fi.

Kurssin sisältöön liittyvät yhteydenotot: Maria Hakasalo, puh. 045-112 5809, sähköposti maria.hakasalo@gmail.com.

Ilmoittautumiset Kriittiselle korkeakoululle (info@kriittinenkorkeakoulu.fi | 040 552 5959).

 

Järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.
RGB -web versio keskikokoinen