Fokusoinnin perustaidot II

26.-28.3.2021

pe 17.30-20.30, la-su 11-18.30

Hinta: 210 euroa

Kriittinen korkeakoulu, Albertinkatu 27 a B 12 / Zoom

Osallistuminen mahdollista valinnan mukaan joko Albertinkadulla tai etäyhteydellä Zoom-alustalla.

Opettaja: Virpi Lehtinen, FT, sertifioitu fokusointiohjaaja

Fokusoinnin perustaidot II-kurssilla syvennetään jo opittuja fokusoimisen ja kuuntelemisen taitoja, jatketaan ystävystymistä sisäisen kriitikon kanssa sekä aletaan harjoitella ohjaamista.

Fokusoinnin perustaidot II -kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat käyneet Fokusoinnin perustaidot I -kurssin tai vastaavan kurssin. Kursseja järjestetään Kriittisellä muutaman kerran vuodessa. Kysy lisää Kriittisen toimistolta (info(ät)kriittinenkorkeakoulu.fi | 040 552 5959) tai liity Kriittisen sähköpostilistalle tästä linkistä, tai katso tällä hetkellä tiedossa olevat Fokusoinnin perustaidot I -kurssit tästä linkistä.

Fokusointi kurssin kuvajpg

Fokusointi on itävaltalaissyntyisen filosofin ja psykoterapeutin Eugene T. Gendlinin (1926-2017)  kehotietoisuuskäytäntö, jolla on sekä filosofinen että tieteellinen perusta. Fokusointi perustuu luontaiseen, joskin usein unohdettuun taipumukseemme kuunnella kehoamme. Tällaisena fokusointi sopii kenelle tahansa: jokainen ihminen on ruumiillinen olento ja voi kultivoida itseään sellaisena sisäisen työskentelyn kautta.

Fokusointia voi käyttää muun muassa itsetuntemuksen lisäämiseen, psyyken pulmien ratkomiseen, vuorovaikutuksen ja kommunikaation vahvistamiseen, luovuuden ja omien voimavarojen vapauttamiseen, minkä tahansa asioiden, prosessien tai aiheiden ytimen kirkastamiseen ja uusien toiminta-askeleiden löytämiseen.

Syvimmältään kyse on itseohjautuvasta persoonallisuuden ja elämän syvämuutoksesta. Fokusointi muuttaa ja rikastaa elämämme lempeästi, hellävaraisesti ja kohti hyvää ja oikeellista suunnaten. Käytännön säännöllinen harjoittaminen merkitsee vahingollisten tottumusten purkamista, uusien vapauttavien tottumusten sisäistämistä, kasvavaa luottamusta kehon viesteihin, myötätunnon, totuudellisen ja oikeellisen sisäisen lähteen vahvistumista. Kaikki tämä tapahtuu luontevasti ja jo meissä siemenenä olevalle antautuen. Fokusoinnin avulla saat myös kehosi sisältämän kutakin asiaa tai aihetta koskevan viisauden käyttöösi. Fokusoinnin avulla voit myös kasvattaa rohkeutta ja uskallusta ottaa vastaan se, mitä elämällä on sinulle tarjota ja miten elämä sinua haluaa haastaa.

Käytännössä fokusointi tapahtuu istuen rentoutuneessa tilassa niin, että huomio käännetään sisäänpäin vastaanottavaisen, läsnäolevan, avoimen ja lempeän asenteen vallitessa. Kurssilla teemme yhteisiä harjoituksia sekä pariharjoituksia. Parityöskentelyssä kukin fokusoi ja kuuntelee heijastavasti omalla vuorollaan. Huomio kiinnitetään konkreettisiin kehollisiin tuntemuksiin, joita monet meistä voivat jo huomata arjessaan kokevansa. Näiden tunnistamisen voi aloittaa vaikkapa tunnustelemalla, mitä omassa kehossa tapahtuu erityisen intensiivisten tunnekokemusten aikana tai miten keho reagoi johonkin puoleensavetävään tai luotaantyöntävään.

Fokusoinnin perustaso sisältää Fokusoinnin perusteet I ja  Fokusoinnin perusteet II -kurssit.

Kurssin laajuus: 18 oppituntia.

Ilmoittautumiset Kriittiselle korkeakoululle (info@kriittinenkorkeakoulu.fi | 040 552 5959). Kurssi-ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan päättymiseen saakka. Tämän jälkeen tapahtuneesta peruutuksesta/kurssilta poisjäännistä veloitamme puolet (50 %) kurssimaksusta. Jos kurssille jättää tulematta eikä sitä ole peruuttanut, peritään maksu kokonaan.

Suomenkielistä kirjallisuutta fokusoinnista:

Gendlin E.T.: Fokusointi (suom. Erkka Laitinen), 2014, Basam Books, Viisas elämä-sarja.

Rome David: Kehosi tietää vastauksen: Löydä sisäinen viisautesi fokusoivan läsnäolon avulla (suom. Erkka Laitinen), 2016, Viisas elämä

Lisätietoa:

https://www.focusing.org

https://www.fokusointi.fi

Järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.
RGB -web versio keskikokoinen