Retoriikan klassikot -lukupiiri

Kevätlukukaudella 2020 arki-iltaisin, kerran kuussa
Tarkempi aika, paikka ja hinta ilmoitetaan myöhemmin

Opintopiirissä perehdytään retoriikan klassikkoteoksiin antiikista 1900-luvulle. Tavoitteena on syvällinen oppiminen tutustumalla länsimaisen sivistyksen erääseen kulmakiveen, retoriikan laajaan traditioon. Opintopiirissä saat valmiudet ymmärtää retoriikan lisäksi myös pedagogiikan ja psykologian historiaa sekä kriittisen ja tieteellisen ajattelun kehittymistä.

Opintopiiri on avoin kaikille. Erityisesti sisältö soveltuu retoriikan intohimoisille harrastajille, mutta myös filosofiasta, kriittisen ja tieteellisen ajattelun kehittymisestä sekä historiasta kiinnostuneille. Opintopiiri täydentää niin filosofian, viestinnän, puheviestinnän, sosiaalipsykologian, kasvatustieteiden ja teologian opiskelijoiden kuin maistereiden osaamista.

Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa keskustelemaan klassikkoteoksesta puhetaidon opettajan johdolla. Tavoitteena on lukea osa teoksista kokonaisuudessaan, mutta vähintään perehdymme keskeisimpiin otteisiin. Klassikoiden rinnalla tarvittaessa luetaan oppimista tukevia teoksia. Opintopiiri on jatkuva, uusia osallistujia voidaan ottaa mukaan aina kun tilaa riittää. Kirjallisuutta luetaan osallistujien kiinnostuksen mukaan ja teoksiin voidaan palata tarpeen mukaan, jos ryhmään tulee uusia jäseniä.

Opintopiiriä vetää Kriittisen korkeakoulun Puhujakoulun vastaava opettaja Severi Hämäri (FM).

Kirjallisuutta
Thomas M. Conley: Rhetoric in the European Tradition
Jukka-Pekka Puro: Retoriikan historia

Retoriikan klassikoita:
Aristoteles
Isokrates
Cicero
Quintilianus
Augustinus
Katkelmia keskiaikaisilta kirjoittajilta
Erasmus Rotterdamilainen
William Shakespeare
Thomas Wilson
George Campbell
I.A. Richards
Kenneth Burke
Stephen Toulmin
Chaim Perelman
Michel Foucault
Jurgen Habermas
Richard Rorty
Michael Billig