Muusat kuutamolla

J. Ph. Rameau ja Debussyn klassismi

 

VIRTAA – KLUBI SU 20.11. klo 18

Kulttuurikeskus Sandels, Topeliuksenkatu 2, Töölöntori

 

MINNA PÖLLÄNEN & IRINA ZAHHARENKOVA, piano,

JENI PACKALEN, MEZZOSOPRAANO

 

 

Rameaun tuotannossa tiivistyy puhdas ranskalainen traditio, jossa yhdistyvät hienostunut ja hurmaava hellyys, täsmälliset aksentit, ankaran vilpitön deklamaatio resitatiiveissa  

C. Debussy

 

 

Uusi on palaamista juurille. 1900-luvun murroksessa musiikin ehkä radikaalein uudistaja Claude Debussy löysi juurensa 1700-luvun ranskalaisten unohdukseen vaipuneiden mestareiden Jean-Philippe Rameaun, ja Francois Couperinin musiikissa. Varhaisissa pianoteoksissa Pour le piano ja Suite bergamasque on sekä mallina että kaipuun kohteena klassinen Suite des danses, ja siihen läheisesti liittyvä Watteaun maailma inspiroi Debussyn laulumusiikkia aina viimeisiin Mallarmè-lauluihin asti. Verlainen Fêtes galantes -runokokoelman teksteihin perustuva opéra ballet Rameaun malliin Debussyltä jäi toteuttamatta, mutta laulusarja siitä syntyi jo 1891.

 

Le Grand sièclen ranskalaisen hovitanssin ideaali la Grâce päätyi vallankumouksen pesuveden ja cembaloiden mukana katuojaan. Tässä tanssityylissä joka oli klassisen baletin esimuoto, la Grâce oli yhdistelmä tarkkuutta, affektien täsmällisyyttä, suloa ja sopusuhtaa.

 

Samaa nyanssien tarkkuutta, levon ja liikkeen, intohimon ja sopusuhdan, vapauden ja järjestyksen tasapainoa kuulemme illan teoksissa, kun saamme seurata Rameaun muusien keskusteluja tai Debussyn rakastavaisia kävelyretkellä. La Grâce on läsnä kaikkialla, tanssin poljennoissa ja Commedia dell’arten kuutamonäyttämöillä.  Debussylle ja barokille niin rakas veden elementti symboloi tunteita ja keinuttaa suloisesti.

 

Kaikkea tätä tavoittelevat Irina, Minna ja Jeni eläytyessään Rameaun ja Debussyn musiikin väriloistoon ja hienostuneisiin nyansseihin. Ohjelmassa Rameaun Pieces de clavecin, Debussyn pianoteokset Suite bergamasque, Petite suite, Hommage à Rameau, preludeja sekä laulusarja Le promenoire des deux amants.

 

Liput 20/15 e

Sis. lasi viiniä/mehua ja pientä purtavaa

 

Tiedustelut ja lippuvaraukset: info@kriittinenkorkeakoulu.fi, 040 552 5959

 

Tervetuloa!