Torstaisin 13.3.-10.4.2025
Dialoginen vuorovaikutus ihmissuhteissa ja yhteisöissä
Haluatko parantaa työyhteisösi tai muun yhteisösi vuorovaikutusta ja yhteistyötä? Tuntuuko, että yhteisösi kaipaa uudenlaisia keinoja muutos- ja kehitystyöhön tai vahvaa tukea päätöksenteolle? Tai haluatko kehittää omia vuorovaikutustaitojasi niin, että pystyt rakentamaan syvempiä ja merkityksellisempiä suhteita niin yhteisössäsi kuin henkilökohtaisessa elämässäkin?
Dialogisen vuorovaikutuksen teoriaa ja käytäntöä yhdistävä kurssi sopii kaikille, jotka haluavat kehittää yhteisön toimintaa sujuvammaksi ja tuloksellisemmaksi. Kurssi auttaa vahvistamaan yhteisön vuorovaikutusta avoimemmaksi ja toiset huomioivaksi ja tarjoaa työkaluja, joiden avulla uusia ideoita voidaan luoda yhteisvoimin. Kurssi sopii myös kaikille, jotka haluavat kehittää dialogisia taitojaan henkilökohtaisessa elämässään.
Dialogisen vuorovaikutuksen tunnuspiirteitä ovat suora, rehellinen puhe omista kokemuksista käsin, aito toisten kuunteleminen, toisten näkemysten kunnioittaminen ja tarvittaessa oman näkemyksen kyseenalaistaminen. Tällaisessa vuorovaikutuksessa on mahdollista oppia uutta asioista, toisista ja itsestä sekä löytää tuoreita ideoita esimerkiksi muutos- ja kehitystyössä tai päätöstenteon pohjaksi. Dialoginen vuorovaikutus auttaa myös selvittämään yhteisön väärinymmärryksiä ja ristiriitoja. Dialogisen vuorovaikutuksen lähestymistapoja voi hyödyntää myös kirjoitetun kielen vuorovaikutuksessa.
Vuorovaikutustilanteisiin liittyy myös erilaisia haasteita. Esimerkiksi äänekkäimmät keskustelijat saattavat pyrkiä hallitsemaan keskustelua, jolloin hiljaisemmat eivät saa ääntään kuuluviin. Tai ehkä keskustelijat tai osa heistä ei ole helposti valmis väärinymmärrysten ja ristiriitojen selvittämiseen. Kurssilla käsitellään myös näitä haasteita ja löydetään niihin ratkaisuja.
Kurssin teoriaosuuteen sisältyy tutustuminen useisiin keskeisiin dialogisuuden kehittäjien näkemyksiin. Esimerkiksi Martin Buberin dialoginen filosofia painottaa aitouden, läsnäolon ja vastavuoroisuuden merkitystä ihmissuhteissa ja vuorovaikutuksessa. Hänen lisäkseen kurssilla nojataan mm. John Deweyn, David Bohmin, William Isaacsin ja Peter Sengen ajatteluun.
Kurssi koostuu luennoista, keskusteluista, dialogien harjoitteluista ja tehtävistä. Osallistujat saavat kaikki kurssin materiaalit käyttöönsä. Keskustelujen, harjoitteluiden ja tehtävien osuutta on lisätty syksyllä 2024 pidettyyn kurssiin verrattuna.
Kurssin tavoitteena on
- tutustua dialogisuuden keskeisten kehittäjien näkemyksiin
- oppia dialogisen vuorovaikutuksen keskeiset tunnuspiirteet
- tutustua dialogisen vuorovaikutuksen ja varsinaisen dialogin väliseen suhteeseen.
- tutustua dialogiseen Erätauko-keskustelumalliin
- oivaltaa dialogisen vuorovaikutuksen monenlaiset hyödyt
- ymmärtää dialogisen vuorovaikutuksen haasteita ja löytää keinoja niiden ratkaisemiseen.
Kurssin kouluttajana toimii dialogisti, Erätauko-ohjaaja, Kansallisten dialogien vakituinen keskustelujärjestäjä ja väitöskirjatutkija Liisa Vilkki. Hänestä löydät lisätietoa täältä: https://kohtaavadialogi.com/
Ohjelma
Tapaamiset torstaisin klo 17.30-20.00.
13.3., 20.3., 27.3., 3.4. ja 10.4.2025
Ilmoittautumistiedot
Aika: 13.3.-10.4.2025
Paikka: Virtaa-Galleria, Kirkkokatu 1, 00170 Helsinki
Etänä: Tarvittaessa järjestämme osallistumismahdollisuuden myös Zoom-yhteyden kautta.
Hinta: 150,00 €
Kurssimaksu tulee suorittaa ennen kurssin alkamista.
Ilmoittautuminen SivisVerkossa: https://sivisverkko.ok-sivis.fi/#/koulutus/73693
Ilmoittautumiset viimeistään 25.2.2025.
Tervetuloa mukaan!
Peruutusehdot: Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta. Peruutus tulee tehdä ennen kurssin alkamista.