Hitauden merkitys kasvatuksessa -luento

Ma 19.5. klo 17:30—19:30

Tilaisuudessa käsitellään hitauden merkitystä kasvatuksessa ja opetustyössä. Suuren kiihdytyksen teknologiat eivät voi korvata kysymystä ihmisyydestä ja ihmiseksi tulemisesta. Suomalainen peruskoulu on siirtynyt ehkä tiedostamattaankin kohti monia steinerpedagogisia ajattelu- ja toimintamalleja, joita on maailmalla arvostettu, ja joiden nykyaikaan ja suomalaiseen yhteiskuntaan päivitetyt muodot voivat myös osoittaa kohti hitaan kasvatuksen pedagogisesti, yhteiskunnallisesti ja ekologisesti merkittäviä suuntia.

Ohjelma

  • 17.30         Tilaisuuden avaus, Kriittisen korkeakoulun toiminnanjohtaja Jaakko Vilja
  • 17.40         Kasvatusfilosofian tutkijatohtori Jani Pulkki
  • 18.10         Steinerpedagogi Ivan Punzo
  • 18.40         Luennoitsijoiden välistä keskustelua
  • 19.10         Loppukeskustelu yleisön kanssa

 

Toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta puhutaan suuren kiihdytyksen aikakautena: fossiilienergiaan perustuva teollisuusyhteiskunta rakennettiin ja kehitys sai nykyisen uomansa ekologisine ja sosiaalisine ongelmineen. Suuren kiihdytyksen aika heijastuu myös kasvatuksen maailmaan, jossa helposti toistetaan muodikkaita iskusanoja: talouskasvu, tekninen kehitys, digiloikka ja kilpailukyky. Peruskoulussa ekososiaalisesta sivistyksestä ei saada välttämättä otetta, kun opettajat sosiaalistuvat kilpailuyhteiskunnan tavoille.

Kasvatusfilosofi Jani Pulkin ja steinerpedagogi Ivan Punzon luennoissa tarkastellaan ristiriitaa yhteiskunnan edellyttämän kiireen ja kasvamisen edellyttämän rauhan ja hitauden välillä. Kiireen haitallisuutta tarkastellaan merkityksellisyyden, kasvatuksen ja opetuksen, opettajan omien näköalojen ja myös oppimisen luonnollisten rytmien näkökulmista.

Tilaisuuden avaa Kriittisen korkeakoulun toiminnanjohtaja Jaakko Vilja.

Lisätietoja

Tiedustelut: info(at)kriittinenkorkeakoulu.fi , 040 552 5959

Jani Pulkki, toimii Oulun yliopistossa kasvatusfilosofian tutkijatohtorina ja on Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan dosentti. Pulkin tutkimuskokemukseen sisältyy ekososiaalisen kasvatusfilosofian, luovuttamisen etiikan, kontemplatiivisen pedagogiikan, kilpailun ongelmien sekä talouden ja moraalin suhteiden tarkasteluita. Pulkki haluaa tutkimuksillaan osoittaa nykymaailman kipupisteitä ja pohtia niihin ratkaisuja avartamalla maailmankuvaa akteemisesta, teknisestä ja instrumentaalisesta järjestä kohti ikiaikaisen viisauden ja inhimillisen kehityksen teemoja.

Ivan Punzo, toimii helsinkiläisessä Elias-koulussa luokanopettajana, Snellman-korkeakoulussa tuntiopettajana ja Steinerkasvatuksen liitossa hallituksen jäsenenä. Punzo on aktiivinen vaikuttaja steinerkasvatuksen kentällä. Hän on toiminut steinerkoulujen kansallisen verkoston (Steinerkasvatuksen liiton Koulujaosto) puheenjohtajatiimissä ja käynnistänyt ruohonjuuritasolta kenttää aktivoivia hankkeita, kuten vuosittain järjestettävät Silmu – steinerkasvatuksen kohtaamispäivät. Punzo haluaa tuoda vaihtoehtoisten kasvatussuuntausten suuret oivallukset nykypäivään, soveltaen ne ajan henkeen, tarpeisiin ja kieleen, kuitenkaan menettämättä vaihtoehtoista identiteettiään.

Yhteistyössä: Steinerkasvatuksen virtaa -verkosto https://www.steinervirtaa.fi

Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.
Opintokeskus Sivis logo