Somaattisen kielen kuvittelua

Pe-su 13.-15.6.2025

 

Työpaja somaattisen luovan liikkeen ja luovan kirjoittamisen risteyksistä.

Somaattisen kielen kuvittelua työpaja keskittyy luovan kirjoittamisen ja luovan liikkeen välisiin yhteyksiin ja risteyskohtiin. Osallistujat voivat kehoa aistivien harjoitteiden kautta löytää reittejä ruumiin tuntumien sanoittamiseen. Kolmen päivän aikana hahmotetaan, miten voi löytää sanoja kehosta ja sen liikkeestä teemoille, joille ei aina tunnu olevan sanoja. Tutkimme hiljaista kehollista tietoa, havainnoimme aistien muutoksia liikkeessä sekä kirjoitamme ja luemme.

Ohjattujen liikkeellisten, somaattisten ja meditatiivisten harjoitteiden avulla osallistujat kartoittavat kehoon kerrostuneita tuntumia ja muistoja, jotka toimivat inspiraationa fiktiiviselle ja poeettiselle kirjoittamiselle. Vapaat kirjoitussessiot seuraavat kutakin liiketutkimusta. Tämä auttaa kirjoittajia ohittamaan kirjoittamiseen kehittyneitä muureja sekä pääsemään elävämpään, keholliseen tekstin tuottamisen tapaan. Harjoituksille ja kirjoittamiselle varataan kurssilla runsaasti aikaa. Muutamat kurssin harjoitukset sisältävät kevyttä kosketusta.

Kurssilla käytettävät menetelmät: Keskeiset harjoitteet ja taustat luovassa kirjoittamisessa

Keskiössä on luova kirjoittaminen ja somaattinen liiketutkimus. Somatiikalla viitataan tässä mm. Body-Mind Centering nimisen kehollisen menetelmän ns. esirangallisiin ja selkärangallisiin liikemalleihin, autenttisen liikkeen ja kirjoittamisen välisiin harjoitteisiin sekä kehollista kuvittelua ja fiktiota yhdistäviin mahdollisiin maailmoihin.

Kirjallisesti hyödynnämme kehotietoisen harjoittamisen kanssa vapaan assosiaation erilaisia tekniikoita nojaten Kathy Ackerin ja naiskirjoittamisen perinteisiin. Lisäksi käytössä on Emilie Conradin varhaisten liikemallien poeettista tutkimusta, Bonnie Bainbridge Cohenin somatiikkaa ja Gilles Deleuzen rihmastoajattelua hyödyntäviä harjoitteita. Mukana on ohjaajien luoma somatiikkaa ja spekulatiivista fantasia maailmaa yhdistävä harjoitus ”Usvan ja varjon piirin sanoittaminen”. Jaamme ja puramme harjoituksia pienryhmäkeskusteluissa ja ryhmän kesken.

Kurssin ohjaajat

Sini Silveri on runoilija, tietokirjailija ja esitystaiteilja. Hänen kirjoittaminen pohjaa usein somaattisen työskentelyn, butoh:n, affektien ja aistien sekoittumiseen sekä uusnarratiivisen perinteen tukimiseen. Silverin esikoisteos Titaanidisko (2020, Poesia) voitti Kalevi Jäntin palkinnon. Uusin runoteos Haisee kaikkia tuoksuja ilmestyi Khaos Publisginlta vuonna 2023, lisäksi Silveriltä on ilmestynyt käännös Kathy Ackerin teoksesta New York city 1979 (Poesiavihkot, 2024)

Sini Silveri (kuvannut Iina Esko)

Ilmari Kortelainen on kehotietoisuuteen erikoistunut opettaja, tutkija ja esiintyjä, jonka työn keskiössä kulkevat somaattisen kokemisen ja kuvittelun moninaiset laadut. Kortelainen opettaa kehon filosofiaa Teatterikoululla. Kortelainen on harjoittanut ja opiskellut laajasti erilaisia kehotietoisuuden muotoja, kuten somaattista liiketutkimusta, Yi quania, Zen-Buddhalaisuuutta ja kontakti-improvisaatiota sekä opiskellut luovaa kirjoittamista ja kirjallisuustiedettä.

Ilmari Kortelainen (Kuvannut Anna-Maria Viksten Valotus By Ama)

Kurssin tuottavat yhteistyössä Kriittinen korkeakoulu ja Nuoren Voiman Liitto.

Ohjelma

Kurssipäivät: pe-su 13.-15.6.2025

Pe: klo 17.00-21.00
La: klo 12-19
Su: klo 12-17

Paikka: Esitystaiteen keskus, Kaasutehtaankatu 1

Osallistujamäärä: 18 ilmoittautumisjärjestyksessä.

Hinta: 200/160 euroa (alennusryhmät: opiskelijat, työttömät, eläkeläiset)

HUOM! Neljälle ensimmäiselle ilmoittautuneelle Nuoren Voiman Liiton jäsenelle erikoisalennushinta: 160/120 euroa. Ilmoita jäsenyys ”Taustayhteisö” tai ”Lisätietoja”-kentässä. (Mikäli et mahdu neljän ensimmäisen joukkoon, saat mahdollisuuden perua maksutta ilmoittautumisesi.)

Ilmoittautuminen kurssille Sivisverkon kautta: https://sivisverkko.ok-sivis.fi/#/koulutus/76099

Ilmoittautuminen päättyy 28.5.2025.

Peruutusehdot: Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme peruutusmaksun, 50% kurssin hinnasta. Peruutus tulee tehdä ennen kurssin alkamista.

Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.
Opintokeskus Sivis logo